Xilit – bővebben

A xilit (nyírfacukor), mivel kifejezetten alacsony a glikémiás indexe (GI=7-13), a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartja. A cukorhoz képest a 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, és az emésztésekor felszívódó szénhidrát is kevesebb.
A xilit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Elősegíti a kalóriabevitel csökkentését, ezen keresztül pedig a fogyást. Kutatások bizonyítják, hogy hatékonyan csökkenti a fogszuvasodás előfordulását. Candida diétán lévők is nyugodt szívvel fogyaszthatják.

A xilit egy természetes édesítőszer, egy édes kristályos szénhidrát, amely szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul.

Egy átlagos felnőtt naponta párszáz milligramm zöldségekből és gyümölcsökből származó xilitet fogyaszt.
Szerveztünk ezenkívül napi 5-10 gramm xilitet termel. A kereskedelmi forgalomban kapható xilit pedig nagyrészt kukoricarostból származik.

A xilitet használják sokféle egészségügyi jellegű termék, többek között rágógumik, cukorkák, fogkrémek, valamint orrüreg-öblítő szerek és orrsprayk gyártásánál is. A cukor helyettesítőjeként sok különböző étel készítésekor felhasználható, anélkül hogy szembesülnünk kellene a cukor káros hatásaival. Sőt ellenkezőleg, a xilitnek kifejezetten előnyös élettani hatásai vannak: nem okoz elhízást, jó a fogaknak, nem emeli a vércukorszintet, segíti az emésztést, gátolja a candida gomba szaporodását. Így diétázók és fogyni vágyók, cukorbetegek, candida diétások, és az egészséges édességek kedvelői nyugodt szívvel fogyaszthatják. A xilit egy ideális édesítőszer minden korosztály számára.

A xilit nem hasonlítható más, a természetben előforduló édesítőszerekhez, mint pl. a szorbitol és mannitol – kémiai összetételük lényegesen különbözik. Sok természetes formában előforduló cukorhelyettesítő a cukoralkoholok egyik osztályába, a poliolok közé tartozik. A poliolok, ahogy azt nevük is mutatja, több szénatomot tartalmaznak. A cukoralkoholok, mint például a szorbitol és mannitol, hat szénatomos szerkezetűek. A xilit szerkezete pedig öt szénatomos, ennek köszönhetően egyedülálló és kifejezetten hatékonyan alkalmazható számos egészségügyi probléma megelőzésében és kezelésében.

(A nyírfacukor nem más mint egy magyar fantázianév a xilitre (xylitolra), tehát aki nyírfacukor terméket vásárol, az ugyanúgy xilitet vásárol, mint bármely más xilit termék esetében. Az eltérés csupán a névben van, de nem magában a termékben.)

A nyírfacukor ugyanúgy xilit, mint ahogy a gyümölcscukor fruktóz. Nyírfacukor = Xilit.

A vásárló mindkét néven ugyanazt kapja, mindkettő xilit (xylitol), és mindkettőt nyugodt szívvel fogyaszthatja. Mindkettő ugyanazokkal a termékjellemzőkkel és tulajdonságokkal bír.)

Vági Zsolttal, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójával, és

Dr. med. univ. Alexander Fülöp bécsi fogorvossal beszélgettünk a xilitről /videó/>>

 


Xilit a facebookon>>

www.xilovit.hu
www.xilit.hu