Xilit (nyírfacukor)

Xilit, xylitol (nyírfacukor)

A xilit egy természetes édesítőszer, a cukrot 1:1-ben helyettesítheti, és energiatartalma csupán 2,4 kcal/g. A xilit az egyetlen olyan cukorhelyettesítő, amely anyagcsere-zavarok esetén is fogyasztható; infúziós oldatok energiahordozójaként túlnyomórészt a májban bomlik le.

A xilit vízben könnyen oldódik, hővel és savval szemben stabil. Feldolgozásakor a cukorhoz hasonlóan viselkedik. Tisztán édes íze van, amelyet hűsítő hatás kísér.

Előnyei
Teljesen mellékízmentes
Alacsony a glikémiás indexe (GI=7-13) így a vércukorszintet alig emeli és cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
Nem szolgáltat táptalajt a Candida gombáknak, így Candida diétán lévők is fogyaszthatják.
Gátolja a fogszuvasodást
Cukor helyett használva csökkenti a kalóriabevitelt.

Előállítás
A xilitet egy természetes eljárással xilózból állítják elő.

Biztonság
A xilit veszélytelennek számít. 1983-ban, az ENSZ két szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszeradalékokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a xilitbevitel napi engedélyezett mennyiségét (ADI) „nem meghatározott” kategóriába sorolta. Ez azt jelenti, hogy a xilit korlátlanul fogyasztható.
Egyedüli mellékhatása akkor jelentkezhet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, ilyenkor hasmenést okozhat. Tehát a fogyasztás elkezdésekor szükség lehet egy rövid alkalmazkodási időre.

Nemzetközi jelölése: E 967

(A nyírfacukor nem más mint egy magyar fantázianév a xilitre (xylitolra), tehát aki nyírfacukor terméket vásárol, az ugyanúgy xilitet vásárol, mint bármely más xilit termék esetében. Az eltérés csupán a névben van, de nem magában a termékben.)

A nyírfacukor ugyanúgy xilit, mint ahogy a gyümölcscukor fruktóz. Nyírfacukor = Xilit.

A vásárló mindkét néven ugyanazt kapja, mindkettő xilit (xylitol), és mindkettőt nyugodt szívvel fogyaszthatja. Mindkettő ugyanazokkal a termékjellemzőkkel és tulajdonságokkal bír.)

Vági Zsolttal, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójával, és

Dr. med. univ. Alexander Fülöp bécsi fogorvossal beszélgettünk a xilitről /videó/>>


Xilit a facebookon>>

Tovább>>

www.xilovit.hu
www.xilit.hu