Trehalóz

A trehalóz vagy mikóz szintén a legújabb édesítőanyagok egyike: a 90-es évek óta gyártják Japánban, az EU-ban 2001-ban engedélyezték. A trehalóz két glükózmolekulából álló diszacharid. Bár a természetben is előfordul, iparilag a keményítő hidrolízise és enzimes átalakítása révén nyerik.

Lassabban szívódik fel és fokozatosan adagolja az energiát hosszabb ideig, mint például a szacharóz.

Édessége csak fele a répacukorénak, de elsősorban nem is az édessége miatt alkalmazzák. Jelenléte ugyanis gyümölcs- és zöldségkészítményeknél segíti a termék eredeti sejtszerkezetének megóvását a fagyasztás-felengedtetés folyamatában illetve a szárítási műveleteknél. Emellett sütőipari termékeknél alacsony higroszkópossága következtében javítja az ízek, színek és az állomány stabilitását, növeli a termék eltarthatóságát.

Nagy vízvisszatartó-képességét a kozmetikai és élelmiszeriparban is hasznosítják.