Maltit

A maltit (vagy maltitol), melyet kukoricából állítanak el, a cukoralkoholok csoportjához tartozik.

Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.

Ezzel szemben a maltit-szirup (E 965 ii) 50-77 %-os maltittartalma mellett glükózt és rövidláncú többszörös cukrot is tartalmaz, amelyek anyagcseréjéhez inzulinra van szükség. A (E 965 ii) ezért diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható.

Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, gátolja az élelmiszerek kiszáradását.

Édes volta ellenére ez a cukorhelyettesítő nem okoz fogszuvasodást.
Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Nemzetközi jelölése: E 965