Laktit

A laktit (vagy laktitol) (E966) egy cukoralkohol, amit édesítőként használnak alacsony kalóriájú ételekben. A cukor édességének kb. 30-40%-a.

Magas stabilitása miatt népszerű, sütés során sem bomlik el.
Használják cukormentes édességek, jégkrémek, sütemények, csokoládék készítésekor. A laktitban 2,4 kalória van grammonként, szemben az átlagos szénhidrátokkal, melyekben 4 kalória.

A laktit is cukoralkohol. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) “általánosan biztonságosnak elismertnek” (GRAS) nyilvánította. Jóváhagyták élelmiszer adalékként, és elismerték, hogy nem okoz fogszuvasodást, vagy vércukorszint-emelkedést. A laktitot a világ minden táján több országban jóváhagyták, mint élelmiszeradalék.

Nagy mennyiségben fogyasztva okozhat szorulást, felfúvódást, és hasmenést.

A cukorhelyettesítő hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.

A vízben oldódó laktitnak tisztán édes íze van, a nyelven hűsítő érzetet kelt.
Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, különösen jól alkalmazható olyan élelmiszereknél, amelyeket szárazon kell tartani, így például a poroknál és a péksüteményeknél.