Agave

Agave nektár / szirup

Az agave nektár legnagyobb termelője Mexikó. Az agave íze a méznél sokkal édesebb és kevésbé viszkózus.

Maga a növény a szivárvány színei közül nagyon sokban pompázhat. Leginkább kaktuszra hasonlítható. A húsát összetörik az előállítás alatt majd leszűrik és agave levet készítenek belőle, ezután hidrolizálják, és így egy a méznél folyósabb “nektárt” kapnak amit aztán üvegekbe töltenek némi stabilizátor társaságában.

Elsősorban fruktózt (92%) és glükózt (8%) tartalmaz , de ez az arány változhat is az alapanyagul szolgáló gyümölcs minőségének függvényében.

Teljesen természetes.

1 teáskanál agave nektárban:
60 kalória
0 zsír
16 g szénhidrát gyümölcscukor formájában
0 fehérje

Előnye, hogy nincs kellemetlen mellékíze és könnyen feloldódik, így nyugodtan használhatjuk sütemények, szószok vagy joghurtok ízesítésére is, de például kávé ízesítésére a szirupot fogyasztó fórumozók nem ajánlják. Az agavé szirup fruktózt és glükózt tartalmaz, de olyan értékes ásványi anyagok is megtalálhatóak benne, mint a kalcium, a vas, a kálium, a nátrium, a foszfor és a magnézium. A szirup energiatartalma elég magas, 100 gramm agavé 300 kalóriát tartalmaz, íze azonban jóval intenzívebb, mint a cukoré, ezért kevesebb is elég belőle.

 

Egy webshop, ahol megvásárolhatod az AGAVE szirupot: Klikk ide