Szukralóz

Szukralóz

A szukralóz kémiailag a kristálycukorral (szacharóz) rokon, de azzal ellentétben molekulájában néhány klóratom található.

A fehér, vízben könnyen oldódó kristályok a cukornál mintegy hatszázszor édesebbek. A szukralózt az emberi test nem hasznosítja, ezért nem biztosít energiát.

Biztonság
A szukralóz veszélytelennek számít. (Lásd a kivonatokat Dr. Mercola cikkéből is alul: “A szukralóz lehetséges veszélyei”)

A szukralóz egy módosított nádcukor, melyet természetes cukormolekulából állítanak elő oly módon, hogy három hidroxil egység helyére klór iont ültetnek. Az átalakítás eredményeként egy olyan intenzív édesítőszert nyernek, melynek mellékíz nélküli cukor íze van. Magas hőmérsékleten csakúgy, mint oldatban stabil, sütéshez, főzéshez is kiválóan felhasználható.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy a metabolizáció során szervezetünk nem úgy ismeri fel, mintha cukor lenne, ezért alig szívódik fel, a felszívódó rész pedig nem-toxikus összetevőkre bomlik, és a vizelettel kiürül. Tehát fogyasztásakor nem veszünk magunkhoz kalóriát. Mivel szervezetünk nem cukorként azonosítja, így nincs hatással az inzulin egyensúlyra, nem okozza vércukorszintünk emelkedését.

Az elfogadott napi mennyisége testsúly-kilogrammonként 15 mg.

A szukralóz lehetséges veszélyei – Dr Mercola
(forrás – a teljes cikk angolul itt olvasható: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/12/03/sucralose-dangers.aspx)

Dr. Mercola szerint a világ minden tájáról jönnek jelentések a szukralóz káros hatásairól. Szukralóz fogyasztása után a következőkről számolnak be:

– Gyomor- és bélproblémák
– Agyvérzés, szédülés és migrén
– Homályos látás
– Allergiás reakciók
– Megnövekedett vércukorszint, súlynövekedés

Dr Mercola aggályosnak találja, hogy a szukralózzal végzett kísérletek legnagyobb rész állatokon történt, kevés és nagyon rövid távú vizsgálat zajlott emberek bevonásával.

 

Egészséges élet hírlevél

– Szeretne időben értesülni aktuális akcióikról, kedvezményekről?
– Szeretné megtudni, hogyan tehet többet testi-lelki harmóniájáért?
– Szeretne az egészséggel kapcsolatos érdekes információkat kapni?

Iratkozzon fel az Egészséges élet hírlevélre!
Küldjön emailt “Egészséges élet hírlevél” jeligével a neera@madalbal.hu email címre, és következő elektronikus hírlevelünket már Ön is otthonában olvashatja.