Stevia

A Stevia Rebaudiana Bertoni – vagy ahogy az őslakosok hívják „édes levél”  – Paraguayban és Brazíliában őshonos. Növényként az 1900-as években kezdték el termeszteni, sikereket főleg Japánban aratott, amely ma is a világ legnagyobb stevia-fogyasztója.

És hogy miért is jó? Természetes, édesítőereje háromszázszorosa a cukornak, a vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését.

Külsőleg gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére használható erős gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Emellett csökkenti a magas vérnyomást, és segít az ínygyulladás leküzdésében.

Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, íze nem változik meg, de kenyérkészítésnél lassabban jön fel a tészta. Számos alakban elérhető.

Szárított leveleinek egy grammja 0,21 kilokalóriához juttatja a szervezetet. Hogyan lehetséges az, hogy egy a cukorrépából vagy cukornádból előállított cukornál, a szacharóznál 300-szor édesebb anyag jóformán nem ad energiát? Úgy, hogy a növény édességét adó vegyületeket az emberi szervezet nem képes lebontani.

A stevia (sztívia) természetes édesítőszer előnyős tulajdonságai:

• Fogyókúrához kiválóan használható, hiszen kalóriatartalma – gyakorlatilag – nulla;
• Nem emeli a vércukorszintet, hanem segít annak szabályozásában;
• Jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, cukorbetegek is fogyaszthatják;
• Normál szintre csökkenti a magas vérnyomást;
• Gombaölő tulajdonsága segíti a Candida kezelését;
• Mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva gyógyítja a bőrbetegségeket;
• Nem okoz fogszuvasodást, ásványianyag-tartalma miatt fogkrémekhez is alkalmazzák.