Aszpartám

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer. Kémiailag egy dipeptid, ami L-aszparaginsavból és L-fenilalaninból áll. Az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban. Száma: E951.

Az aszpartám két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból áll.

A fehér kristályok mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szacharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban vesztenek ízükből, elveszti édességét. Az aszpartám ezért nem alkalmas sütésre és főzésre. Az emberi szervezetben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.

Az élelmiszeriparban az aszpartámot elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan vagy más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aszpartámot ízfokozóként is alkalmazzák.

Biztonság
Az aszpartám az anyagcsere során alkotóelemeire: aszparaginsavra, fenil-alaninra és metanolra bomlik. Ezért fenilketonúriában szenvedők nem fogyaszthatják, mivel a fenilalanin aminosav felhalmozódása a szervezetben súlyosan káros az egészségre. Ezért azokat az élelmiszereket, amelyek ezt az édesítőszert tartalmazzák, a „fenil-alanin-forrást tartalmaz” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Vita tárgyát képezi, hogy az aszpartámmal édesített élelmiszerek fogyasztása rákos megbetegedésekhez vezethet-e. Az Európai Ramazzini-Intézet (Bologna, Olaszország) 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés. Ennek fényében az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) ismét megvizsgálta az aszpartámról rendelkezésre álló addigi adatokat, valamint a Ramazzini-Intézet tanulmányát; a vizsgálat nyomán az EFSA az édesítőszert továbbra is a veszélytelen anyagok közé sorolta (EFSA-Q-2005-122).

Engedélyezése ellenére több oldal is hangot adott az aszpartammal kapcsolatos kétségeknek.