Aceszulfám-K

Aceszulfám, aceszulfám-K vagy K-aceszulfám

Az aceszulfám-K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület.

Fehér kristályainak intenzív édes íze van, ami főzéskor és sütéskor is megmarad. Az aceszulfám mintegy kétszázszor édesebb, mint a háztartásokban alkalmazott cukor (szacharóz), vele ellentétben azonban a szervezet nem hasznosítja, és nem biztosít energiát.

Az élelmiszeriparban az aceszulfám K-t elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan, vagy aszpartámmal (E 951) ill. más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aceszulfám K-t ízfokozóként is alkalmazzák.

Biztonság
Az aceszulfám K veszélytelennek számít.

Édesítő erő:
Hozzávetőlegesen 130-200-szor édesebb a cukornál.

Az emberi szervezetben történő hasznosulás:
Azok közé az édesítőszerek közé tartozik, amelyek emésztés nélkül ürülnek ki a szervezetből.

Előnyei:
• Kalóriamentes, így fogyókúrához is kiválóan használható
• Édesítőereje tartósabb sütés-főzés esetén is megmarad
• Hosszú élettartamú, sokáig eláll
• Nem okoz fogszuvasodást
• Cukorbetegek is fogyaszthatják
• Más édesítőszerekkel kombinálva szinergia-hatás érhető el (ezen kombinációk egymás édesítő hatását felerősítik).

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 9,0 mg/kg.

Nemzetközi jelölése: E950