Tejcukor vagy laktóz

A tejcukrot (laktózt) iparilag a tejsavóból állítják elő, és a tejben, tejtermékekben fordul elő, kevésbé édes, és vízben nehezen oldódik. Akinél azonban problémát okoz a tejcukor megemésztése (és ez a lakosság 10-20 százalékéra igaz), legyen óvatos, hiszen a tejcukor ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, így előfordul húsárukban, szószokban, pizzákban, instant levesekben, gyermekételekben és diétás élelmiszerekben is.

Beszerezhető por alakban, főleg emésztés elősegítésére alkalmas, mert a vastagbelet átalakulás nélkül éri el, és ott tejsavvá alakul. Ez segíti a bélmozgást, és megfelelő bélflórát biztosít. Számos ember azonban nem bírja megemészteni a tejcukrot, mert a laktózbontó enzimjük hiányzik. Ők semmilyen tejterméket nem fogyaszthatnak.