Szőlőcukor vagy glükóz

Nevezik glükóznak vagy dextróznak is. Kukoricából vagy burgonyából nyerik. Mivel egyszerű szénhidrát, már a nyálban lebomlik, és hirtelen nagyon sok cukor kerül a véráramba. Ezáltal egy energiabomba. Sportolóknak ajánlották használatát. A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy óvatosan kell bánni a szőlőcukorral, túl gyakori fogyasztása elősegítheti az időskori cukorbetegség kialakulását.

Az agy és a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik az energiájukat, ám mivel ennek előállítására a szervezet is képes, ezt az anyagot nem feltétlenül kell folyamatos szőlőcukor rágcsálással bevinnünk. Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi.