Nádcukor

A cukornád (Saccharum officinarum) a 4-6 méteres, húsos szárában raktározza a cukrot tartalmazó nedvét, melynek összetétele a répáétól eltérő. Több invertcukrot és szabad növényi savat és kevesebb fehérjét, aminosavat tartalmaz.

Cukortartalma általában 13-15% körül mozog. A cukornád szacharóz tartalmát préseléssel nyerik ki, majd a kapott oldatot különféle eljárásokkal tisztítják. Az ily módon kezelt folyadékból nyerik főzés, szűrés és bepárlás során a kristályokban kiváló, finomított nádcukrot. Érdekesség, hogy a nádcukor gyártásakor keletkező melaszból erjesztéssel állítják elő a rumot.

A nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, amelyet úgy készítenek, hogy az eredeti melasztartalom – az értékes tápanyagokkal együtt – ne vesszen el. A megőrzött melasztartalom a nádcukornak különleges aromát és jellegzetes színt biztosít.

A legkevésbé feldolgozott cukorfajta ( Ázsiában, egyszerűen kipréselik a levét, amit eladnak üdítőnek, de ihatatlanul édes ) Sárgás, világosbarna színű. A megtisztított cukornádat préselik, majd gőz által granulálják. Tartalmazza a teljes B vitamin skálát, ezen kívül a cukornád ásványi anyagait. Karamelles ízű, a fehér cukornál nehezebben oldódik.

A finomítatlan nádcukorban megmaradnak azok az értékes tápanyagok (vitaminok és nyomelemek), melyek hasznosak szervezetünk számára, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. A finomítatlan nádcukor megemésztése tehát egyrészt nem terheli le a szervezetet, másrészt a szénhidrátokon túl más hasznos tápanyagokkal is szolgál a szervezet számára.

A fehércukor ezzel szemben egy olyan természetellenesen tömény, színtiszta szénhidrát, melynek megemésztése jelentős tehertétel az emberi szervezet számára, miközben feldolgozásához egyéb tápanyagokat is el kell vonnia a szervezetnek valahonnan (pl. B-vitaminokat és kalciumot).

A nádcukor tehát sokkal egészségesebb a finomított fehércukornál!

A nádcukor felhasználása

A nádcukornak a fehércukorhoz képest természetesebb, kicsit lágyabb, enyhén karamellás íze van. Használhatjuk süteményekhez, italokhoz, befőzéshez, illetve minden olyan ételhez, amihez eredetileg fehércukrot adtunk volna!

Nádcukor webáruházban>>