Gyümölcscukor vagy fruktóz

A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. Gyümölcscukor közepes sebességgel felszívódó szénhidrát. Mivel édesebb az asztali kristálycukorként használatos répacukornál, így ugyanolyan édes íz eléréséhez elegendő 30-40%-kal kevesebb szénhidrát felhasználása, amivel csökkenthető a kalóriabevitel. Sütésnél és főzésnél is kiválóan használható, mert néhány édesítőszerrel ellentétben kibírja a sütést-főzést (hőálló). Mivel a nedvességet is jobban megköti, a vele készített sütemények tovább frissek maradnak.

Jó a cukorbetegeknek is, mivel nem emeli hirtelen a vércukorszintet, mint a szőlőcukor. Nevével ellentétben nem gyümölcsből készül, hanem nádcukorból, vagy cikóriagyökérből.

Elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük.

Gyümölcscukor (500g, 1000g) kapható>>