Fehér cukor vagy szacharóz

Igazolták, hogy a cukor méreg>>

A fehér cukor vagy más néven a finomított cukor 99,9%-ban egy szaharóz nevű egyszerű szénhidrátból álló anyag. A finomított cukrot – ismertebb nevén kristálycukrot a cukorrépából nyerik. Ez közismert, de mi történik addig, amíg asztalunkra kerül a végtermék?
A répaszeleteket először kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. A szűrést követi a savas fehérítés, majd a bepárlás, és a cukor kristályosodásáig a vákuumban történő főzés.
Ezt követi a finomítás, majd újabb fehérítés következik, melyhez ismét a kénsavat hívják „segítségül”. Újabb lépés a szűrés, majd a kristályosító bepárlás, melynek végeredménye a késztermék.

Míg maga a nyers cukorrépa körülbelül 20 százalék cukrot, a kristálycukor 95 százalékot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne.

A fehér cukor, üres kalória, hirtelen emeli a vércukorszintet, és a lebontásához vitaminokat is fel kell használni.

Szakemberek szerint egy felnőttnek napi legfeljebb 5 gramm iparilag előállított cukrot volna szabad fogyasztania, napi 100 gramm bevitelével pedig mintegy 40 százalékkal csökken a szervezet védekezőképessége. Az állandó, folyamatos túlzott cukorbevitel nemcsak a koncentrálóképességet csökkenti, de függőséget is okozhat.